UŠTEDA ENERGIJE

Slika 1. Analiza troškova sustava komprimiranog zraka

Slika 1. Analiza troškova sustava komprimiranog zraka

Temeljita analiza strukture troškova sustava komprimiranog zraka je prilično važna za definiranje koncepcije sustava opskrbe komprimiranim zrakom posebno u odnosu na troškove investicije u takav sustav odnosno u odnosu na troškove takvog sustava u eksploataciji. Ukupni trošak za prvih 10 godina rada tipičnog kompresora hlađenog zrakom korištenog u pogonu koji radi u dvije smjene obuhvaća operativne troškove jednake 88% troškova (struja i održavanje) te preostale investicijske troškove od 12%.

Izdaci za električnu energiju, udio kojih iznosi oko 76% u trošku desetogodišnjeg rada, za poduzeće koje investira u sustav komprimiranog zraka značajnija su stavka od investicijskih troškova što objašnjava nužnost projektiranja sustava i odabira proizvoda u sustavu komprimiranog zraka temeljem ovih činjenica.

UŠTEDITE NAŠIM KOMPRESORIMA!

Rekuperacija toplineREKUPERACIJA TOPLINE: Sistem pretvorbe toplinske energije koju generira sama kompresorska stanica u postojeći sistem grijanja vode i/ili grijanja zraka Vašeg poslovnog objekta. Ušteda 50-90%!

OPŠIRNIJE

inverter tehnologijaINVERTER TEHNOLOGIJA: Omogućava vijčanim kompresorima da regulira i optimizira potrošnju električne energije, ovisno o promjenama opterećenja u radu. Ušteda do 30%!

OPŠIRNIJE

Slika 2. Iskoristivost energije kompresorske stanice

Slika 2. Iskoristivost energije kompresorske stanice

Informacije u vezi električne energije isporučene u sustav komprimiranog zraka i korištenje energije unutar sustava prikazane su na slici 2. U sustavu komprimiranog zraka opremljenom motorom od 100kW, kada se oduzme energija utrošena na gubitke koji se javljaju unutar kompresora, sušača i filtra, gubitke koji nastaju uslijed pretvorbe komprimirane vode u mehaničku silu te gubitke radi curenja zraka, preostala energija koja se konvertira u koristan rad je samo 9 kW. Prema ovoj slici, efikasnost koja se može dobiti iz sustava u zamjenu za unos energije od 100 jedinica je približno 9%. U sustavu komprimiranog zraka u kojem se dešava 91-postotni gubitak energije, poduzeće može poduzimanjem potrebnih mjera spriječiti postojeće gubitke.

MAG-COMMERCE d.o.o. tvrtka je koja prati svjetske trendove u svijetu kompresora, a uz to je i energetski vrlo osvještena, te je stoga fokusirana na sisteme koje krajnjim kupcima donose osjetne uštede. Izaberite barem jedan od HERTZ sistema uštede i priključite se modernim, energetski osvještenim tvrtkama, a pri tome i uštedite.