REKUPERACIJA TOPLINE

(dostupna za kompresore od 15 kW / 20 KS)

 Slika 1. Distribucija topline kompresorske stanice

UMANJITE VAŠE TROŠKOVE I POTROŠNJU ENERGIJE, SMANJITE UGLJIČNI OTISAK

Gotovo 20% električne energije potrošene u industriji se koristi u sustavima komprimiranog zraka. Termodinamičke vrijednosti pokazuju da se približno 95% te energije izgubi u atmosferu u obliku toploga zraka. Pomoću HERTZ sustava za povrat topline, možete ponovo upotrijebiti višak topline kojega stvara Vaš kompresor, umanjujući tako potrošnju energije i smanjujući Vaš ugljični otisak.

Za vrijeme rada kompresora električna se energija pretvara u toplinu. Toplina se zatim odvodi pomoću rashladnog medija koji sadrži 94% električne energije privedene kompresoru. 4% ostaje u komprimiranom zraku kao zaostala (rezidualna) toplina a 2% se gubi u atmosferu putem radijacije.

Toplinski tok kod vijčanog kompresora

Od ukupno 100% potrebne električne energije za pokretanje kompresorske stanice, 10% odlazi na gubitke u elektromotoru, 5% na zaostalu (rezidualnu) toplina komprimiranog zraka, 2-3% na radijaciju, te 10% na naknadno hlađenje komprimiranog zraka Vaše kompresorske stanice. Ostaje 72% električne energije koja se raspoređuje na uljni hladnjak putem kojeg se dalje može vršiti rekuperacija topline grijanjem zraka ili grijanjem vode.

HERTZ SUSTAVI ZA POVRAT TOPLINE ŠTEDE 50-90% ENERGIJE

Čak se 80-93% električne energije koju koristi industrijski kompresor zraka pretvara u toplinu. U mnogim slučajevima, pomoću HERTZ SUSTAVA ZA POVRAT TOPLINE, moguće je vratiti između 50-90% ove dostupne toplinske energije i pretvoriti je u koristan rad zagrijavanja zraka ili vode. Visoka provodljivost HERTZ SUSTAVA ZA POVRAT ENERGIJE omogućuje Vam da smanjite gubitke iskorištavanjem dobivene vruće vode pri 70°C koju možete koristiti za različite namjene.

Legenda slika 2.

1. Vijčani kompresor
2. Izmjenjivač topline
3. Cirkulacijska pumpa
4. Ekspanzijska posuda za sustav povrata energije
5. Dodatni spremnik za zagrijavanje
6. Cirkulacijska pumpa u krugu grijanja
7. Termostat
8. Grijač

Slika 2.Proces zagrijavanja vode putem pločastog izmjenjivača topline